Özlüce Jersey Sütü ile Mis gibi ev yoğurdu yapımı (yoğun kıvamlı)

Merhabalar,

Yoğurt mayalamak aslında oldukça kolay olmasına rağmen, önemli bir sıralaması var.

Yoğun kıvamlı Özlüce Jersey Süt ile yapılan mis gibi yoğurt tarifini veriyoruz:

  • Öncelikle Jersey sütümüzü alıyoruz, sütü kaynatacağımız tencereyi güzelce sudan geçirip ıslak kalmasını sağlıyoruz ki süt tencereye yapışmasın. Sütümüzü tencereye boşaltıp kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 30 dakika kadar sütümüzü pişiriyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 6-10 dk arası daha bekletiyoruz.
  • Kaynayan Jersey sütümüzü ılık bir sıaklığa gelmesini bekliyoruz. Sütü parmağımızla kontrol edip, sayıyla 6’ya kadar parmağımızı çekmeden sayabiliyorsak mayalama zamanı gelmiş demektir. Eğer bir gıda termometreniz varsa, termometre 42-48 derece arasını göstermelidir.
  • Küçük bir kapta, 1 buçuk yemek kaşığı yoğurt mayamızı; bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz ekliyoruz. Şeker mayalanma işleminde oldukça önemlidir. Karışımın içerisine 4 yemek kaşığı pişmiş sütümüzden ilave edip homojen bir karışım elde ediyoruz.
  • Yoğurdumuzu mayalayacağımız kabın içine sütümüzü döküp üzerine mayamızı yavaşça ekleyip, tahta karşıla 6-8 tur karıştırıyoruz. Altını 2 kat bezle, üstünü tek kat sofra beziyle kapatıp, kapalı fırında 5-7 saat arası bekletiyoruz.  Bekleme süresinin sonunda, bir gün de buzdolabında beklekttikten sonra yoğurdumuz hazırdır.
  • Yoğurdunuz kaymaklı olsun isterseniz; kısık ateşte tuttuğunuz sütünüz kaynamaya ve kabarmaya başladığında ateş seviyesini iyice kısın köpük kendi halinde sönsün. Bu işlem kaymak tutmasını sağlayacaktır sütün. Mayalama kısmında kaymağa zarar vermeden yavaşça sütle açtığınız mayayı ekleyin. Eşit bir dağılım sağlayın. Kavanozda yapıcaksanız; sütün kaymağından ilave edin en son. En az 5 saat fırında bekletildikten sonra; kontrol ederek buzdolabına alabilirsiniz.
    Afiyet olsun efendim